Sladice


KAVNO-ČOKOLADNI MOUSSE



 

Sestavine:

  • dve tablici temne čokolade

  • 1 dl kave LAVAZZA

  • 4 cela jajca

  • dvojni viski

  • dve žlici rozin

  • ščepec soli


 

Priprava:

Rozine prelijemo z viskijem in jih pustimo namočene eno uro, nekaj jih prihranimo za dekoracijo. V vodni kopeli stopimo temno čokolado, dolijemo kavo in viski, ki smo ga odlili od rozin ali brusnic. Iz beljakov in soli stepemo čvrst sneg, rumenjake primešamo k stopljeni zmesi čokolade, kave in viskija. Sneg po žlicah dodajamo zmesi (mousse) in nežno vmešavamo.



Kako postrežemo…

Na dno kozarcev natresemo rozine ali brusnice, nalijemo mousse in preden postrežemo damo vsaj za 4 ure v hladilnik.




ČOKOLADNO KAVNA TORTA




Stopnja zahtevnosti : lahko

Čas priprave: 25 minut

Čas peke: 35 minut


 

Za 4 porcije potrebujete:


  • 2 jajci
  • 100 g mehke moke
  • 120 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 3 čajne žličke grenkega kakava v prahu
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • 1 velika skodelica kave z zelo malo sladkorja
  • mleko
  • sol

 

Priprava


Maslo ogreto na sobno temperaturo dajte v mešalnik in dodajte sladkor (prihranite 1 čajno žličko sladkorja) ter pri nizki hitrosti mešajte toliko časa, da zmes postane gladka.

Dodajte rahlo stepena jajca, moko, 2 izravnani žlici kakava v prahu in ščepec soli. Dodajte 2 žlici mleka,  kateremu ste dodali pecilni prašek.

Mešanico ulijte v namaščen pekač ter enakomerno posujte z mešanico, ki jo dobite z mešanjem 1 čajne žličke kakava in ene čajne žličke sladkorja. Na koncu maso na hitro prelijte z ohlajeno kavo.

Postavite v pečico, ogreto na 180°C in pustite, da se peče 30-35 minut. 

Torto postrezite narezano na rezine, skupaj s kavno kremo, ki se formira na dnu pekača.

 

Za drugačen način prezentacije sladice lahko mešanico pečete v modelčkih velikosti posamezne porcije, tako da dobite majhne kakavno-kavne maffine. V tem primeru se čas peke zmanjša na 20-25 minut.



SKUTINA PENA Z OKUSOM KAVE




Stopnja zahtevnosti : lahko

Čas priprave: 15 minut


 

Za 4 porcije potrebujete:


  • ½ kg rikote, 50 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 3 skodelice kave
  • 2 majhna kozarčka ruma
  • 4 piškote iz krhkega testa
  • 1 kos kandirane limone
  • za dekoracijo: kavna zrna


 

Priprava


Rikoto mešajte s sladkorjem toliko časa, da zmes postane gladka.


Postopoma dodajajte mleko, kavo, rum, fino narezane piškote in kandirano limono, razrezano na majhne koščke. 


Premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo. Kremo servirajte v skodelice in okrasite s kavnimi zrni.


Pred serviranjem postavite za 4-5 ur v hladilnik.



KAVNI NAPITKI



SLADKA KAVICA






 

  • kava ekspresso eno tableta
  • 2 žlički rjavega sladkorja
  • pol žličke cimeta
  • ščepec kardamoma
  • za noževo konico klinčkov
  • za noževo konico mešanice garam masale
  • mleko toplo
  • stepena sladka smetana
  • kakav
  • po želji še nekaj koščkov grenke, pol sladke ali jedilne čokolade

 

Priprava


Kavo skuhamo v aparatu za kavo (expresso) in med tem ko se kuha, pripravimo mešanico iz sladkorja in začimb. Kuhano kavo takoj zlijemo na mešanico. Premešamo, da se sladkor stopi, potem pa dodamo mleko. Na vrh damo stepeno sladko smetano in jo potresemo s kakavom.




KAVA ZA ZALJUBLJENE



 

  • Espresso kava 1 kapsula
  • carolans
  • vroče mleko
  • smetana



 

Priprava


V steklen kozarec  natočimo  vročo kavo. Kavi dodamo 3cl Carolans-a in dopolnimo z vročim spenjenim  mlekom. Na koncu dodamo  malo smetane.




IRSKA KAVA



 

  • 3 žlice irskega whiskyja
  • 1 žlička sladkorja
  • 12 žlic vroče kave ( 2X kapusula se pravi 4 kave)
  • kaplja goste smetane




 

Priprava


V  kozarec vlij kave in dodaj sladkor. Zmešaj, da se sladkor stopi. Dodaj whiskey, Na koncu dodamo  malo smetane.




BARRAQUITO CAFE TENERIFA



 

  • 2 žlički kondenziranega mleka
  • pol skodelice espresso kave 1 kapsula
  • 2 žlički kavnega likerja  ali ruma ali konjaka
  • nekaj žličk spenjenega mleka
  • limonina lupinica brez belega dela ali čokolada v prahu ali čokoladne mrvice
  • kozarček, odporen na toploto

 

Priprava


Najprej skuhamo espresso in naribamo limonino lupinico. Pripravimo si kozarček, v katerega damo za prst kondenziranega mleka. Dolijemo 3 kavne žličke kavnega likerja. Dolijemo za 2 prsta kave in dodamo spenjeno mleko. Po vrhu posujemo limonino lupinico.




KAVA S POMARANČO



 

  • 1 neškropljena pomaranča
  • 6 nageljnovih žbic
  • 3 jedilne žlice rjavega sladkorja
  • 300 ml vroče močne kave (vsaj 4 kapsule)
  • 4 cl cointreauja
  • 100 g smetane


 

Priprava


Pod vročo vodo operemo pomarančo. Nastrgamo nekaj lupinice za okras in jo shranimo. S sredine sadeža odrežemo 2 rezini, iz ostalega iztisnemo sok. Pomarančni rezini prebodemo z nageljnovimi žbicami.


V majhno posodo damo sladkor in ga rahlo karameliziramo. Dodamo pomarančne rezine z nageljnovimi žbicami in zalijemo s sokom. Vse skupaj počasi kuhamo približno 3 minute, da postane tekočina gosta kot sirup. Dodamo kavo in cointreau ter premešamo.


Stepemo čvrsto smetano. Kavo nalijemo v 2 velika kozarca za punč. Z žlico previdno dodamo smetanovo kapico in jo okrasimo s pomarančnimi olupki.



MOJA LEDENA KAVA



 

  • sladoled (čokolada vanilija)
  • črna kava (2 x kapsula)
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • sladkor
  • jajčni liker
  • smetana



 

Priprava


Skuhamo kavo, jo zlijemo v lonček, kjer ji dodamo  vanilijev sladkorja in žličko  sladkorja .

Stepemo smetano in ji dodamo drugi zavitek vanilijevega sladkorja.


Dno višjega kozarca prelijemo s tekočo čokolado, nato dodamo 1 kepico vanilijevega sladoleda in ga lepo potlačimo na dno, dodamo še čokoladi sladoled.


Nato polijemo po vrhu še kavo in jajčni liker. Za konec dodamo še smetano.



Nam kava lahko pomaga tudi pri hujšanju?


Marsikdo začne svoj dan s skodelico kave, ki ima po mnenju številnih strokovnjakov lahko tudi precej dobrih učinkov.


Številne države po svetu danes praznujejo dan kave. Kavna zrnca, pripravljena na sto in en način, so postala jutranji sopotnik prenekaterega zemljana. Nekateri si dneva brez kave sploh ne predstavlja več. Razvile so se kulture pitja kave in obstajajo ljudje, ki iz kave delajo umetnost , v zmernih količinah pa je lahko celo zdrava.


Zrna, za nekatere vredna več kot zlato.

Dokazano je, da pomaga pri topljenju kilogramov. Seveda to ne drži, če si boste ob kavi privoščili še kup sladke smetane in morda še sirup na vrhu. A raziskave so dejansko pokazale, da kofein lahko spodbudi metabolizem. In skodelica kave ali dve na dan lahko pospeši metabolizem za 10 odstotkov.



Dobra kava povečuje poslovno učinkovitost…


Pitje kave je pogost ritual v službi. Jutranji sestanki ali poslovna srečanja skorajda ne minejo brez skodelice kave. V tujini so se v poslovnem svetu že daljnega leta 1952 razvili tako imenovani odmori za kavo (coffe break). Danes pa ni nujno, da se pije le kava, ampak je to čas, da si delavec odpočije in nabere moči za naslednjo polovico delovnega dne.

 

Zrna, za nekatere vredna več kot zlato. (Foto:Reuters)


Kava je namreč naravni stimulans, ki nas prebudi, kofein pa deluje na možganske celice, da hitro delajo. Koncentracija se poveča, s tem pa tudi delovna produktivnost. Pozitivna učinka pitja kave sta večja pozornost in hitrejše razmišljanje.